SEO is reuze populair tegenwoordig. Iedereen wil het fijne ervan weten zodat ze dit het beste kunnen toepassen waardoor het soms een tikkeltje ingewikkeld kan zijn. Op zich valt dat reuze mee. Om SEO te begrijpen moet je ook weten hoe een zoekmachine te werk gaat, dus daar gaan we het vandaag over hebben.
Hoe werkt een zoekmachine?
Je hebt verschillende zoekmachines, maar de meest bekende is Google. Google valt onder een crawlerbased zoekmachine. Een crawler wordt gezien als een (ro)bot dat internet rondspeurt en alles indexeert (opslaat) in een database. Wanneer je dus een zoekopdracht invult, gaat de bot te werk en op zoek naar de beste resultaten die bij de zoekopdracht passen.
Om ervoor te zorgen dat een crawler je website kan vinden, is het belangrijk dat er geen fouten te vinden zijn in het design want anders kan een crawler de website niet goed inlezen.
Om de beste zoekresultaten te vinden word er gebruik gemaakt van een algoritme. Dit algoritme past een wiskundige formule toe om de relevantie van artikelen te bepalen en om dus de juiste zoekresultaten te laten zien die bij de zoekopdracht passen. Wat het algortime nu precies inhoud is niet duidelijk, wat we wel weten is dat je geschreven content belangrijk is maar ook wat anderen ervan vinden (dit door middel van het linken naar een artikel.) Wanneer er veel gelinkt wordt door anderen naar jouw website en dan met name bepaalde artikelen, kan dit een positief effect geven in de zoekresultaten.
Wat is SEO?
SEO staat voor Search Engine Optimization en in het Nederlands wordt dit vertaald naar zoekmachineoptimalisatie.
Juiste SEO betekent het ervoor zorgen dat crawlers hun werk kunnen doen, dus ervoor zorgen dat ze de content goed kunnen inlezen. Een tip die ik je nu al kan meegeven is het testen van je website via W3C validator. Deze website laat fouten zien in het design die het inlezen van je website kunnen beïnvloeden. Als je naar de site gaat vul een URL in, klik je op validate en vervolgens krijg je de resultaten te zien. Sommigen zijn vaak wat lastig te ontcijferen. Wanneer je een fout melding krijgt die je niet snapt, zoek even via Google een oplossing. Het kunnen er nogal wat zijn dus het is moeilijk om dit hier te behandelen. Ik zorg altijd dat mijn eigen thema’s en die voor cliënten W3C gevalideerd zijn en dus ook goed ingelezen kunnen worden door zoekmachines.
Daarnaast valt het schrijven van relevante en unieke artikelen die makkelijk gevonden kunnen worden door bezoekers ook onder juiste SEO. Hier komen de trefwoorden van pas. Op basis van trefwoorden worden de artikelen gevonden door een crawler. Voor het schrijven van een goed artikel dat de juiste SEO bevat zijn een aantal methodes die ik binnenkort in een ander artikel zal uitlichten.