Social media is booming business. Je kan er niet meer onderuit, wil je populairder worden met je blog dan zal je social media moeten gaan inzetten om naamsbekendheid te creëren. Als je enigzins benieuwd bent naar hoe bezoekers op jouw blog komen dan was het je vast al opgemerkt dat Instagram niet als bron werd vermeld in Google Analytics. Veel bloggers/entrepreneurs hadden daar een oplossing voor bedacht – een custom link creëren of een aparte pagina dat vervolgens doorgelinkt was naar hun domein. Nogal omslachtig maar tot voor kort de enige manier om te zien hoeveel bezoekers er uiteindelijk kwamen vanaf Instagram. Het goede nieuws is, dat hoeft nu niet meer!
Google Analytics traceert nu ook Instagram kliks
Wanneer deze verandering precies is ingegaan weet ik niet. Wat ik wel weet is dat in Google Analytics, Instagram als bron wordt vermeld en dat je precies kan achterhalen hoeveel volgers (of potentiële volgers) nu doorklikken naar je site. Ik vind het reuze handig, vooral omdat ik de laatste tijd wat actiever probeer te zijn door het delen van grafische werkjes en dus ook benieuwd ben of ik hierdoor meer bezoekers krijg op mijn site.
Ik vermoed overigens dat deze verandering tegelijkertijd is doorgevoerd met alle overige aanpassingen binnen het social media platform Instagram. Nu er de mogelijkheid is om verhalen toe te voegen, net zoals bij Snapchat, én het aanmaken van een bedrijfsprofiel groeit Instagram enorm. Meerdere apps gebruiken hoeft misschien al niet meer. Snapchat heeft alleen wel hele leuke filters die Instagram nog niet heeft, maar ik denk dat dit niet lang meer duurt.
Advertenties plaatsen op Instagram kan al enige maanden en als je iets verkoopt of aanprijst met een link naar je website, dan wil je natuurlijk wel weten hoeveel kliks dit oplevert. Vandaar dat deze toevoeging binnen Google Analytics vooral vanuit een zakelijk perspectief een voordeel is.
Instagram Zakelijk Account
Gebruikers hebben toegang tot nieuwe zakelijke mogelijkheden en Instagram Insights. Dit is natuurlijk een geweldig hulpmiddel voor bedrijven, maar ook voor een blogger kan dit erg nuttig zijn.
Een bedrijfsprofiel is gratis en is beschikbaar voor alle gebruikers die erkend willen worden als een bedrijf. Door je account te koppelen met een Facebook-pagina, kan je toegang krijgen tot een aantal nieuwe functies. Je hebt een Facebook-pagina nodig omdat veel gegevens vandaar uit gehaald worden. Instagram Insights is eigenlijk hetzelfde het statistieken programma van Facebook (Insights). Zonder een Facebook-pagina (ook gratis overigens!) kan je helaas geen zakelijk Instagram account aanvragen.
Zakelijke Informatie
Door een zakelijk account aan te vragen kan je gelijk een hoop meer informatie kwijt. Het type bedrijf dat je hebt gekozen met je Facebook-pagina zal worden weergegeven onder je Instagram naam als een slogan. Op Facebook is er overigens ook een persoonlijke blog optie, dus ook als blogger kan je dit doen. Je hebt verder ook de mogelijkheid om contact informatie toe te voegen, zoals een telefoonnummer, emailadres en zakelijk adres/locatie. Hierdoor zal er naast de volg-knop een contact-knop verschijnen. Afhankelijk van welke informatie je onder deze knop zet, kunnen bezoekers/klanten gelijk bellen, sms’en en emailen alsmede de routebeschrijving opzoeken naar de bedrijfslocatie (mits ingevuld). Een kleine verandering, maar een call-to-action kan een groot voordeel zijn voor freelancers die Instagram als blog of portfolio gebruiken.
Instagram Insights en promotie
Als je bekend bent met Facebook Insights dan is dit niet veel anders. Ook op Instagram kan je nu informatie zien over je volgers, de activiteit van je volgers (wanneer en hoe vaak zij Instagram gebruiken), locatie (waar de meeste volgers vandaan komen), binding (unieke accounts dat een post leuk vindt of reageert), impressie (aantal keren dat je post is gezien), bereik (hoe vaak een uniek account je post heeft gezien), website kliks en nog meer. Super interessant om te weten wie nu eigenlijk onder jouw Instagram doelgroep valt.
Net zoals op Facebook kan je nu ook op Instagram een post uitlichten en deze gaan promoten. Dit kost echter wel geld! Wanneer je op een post klikt dan verschijnt daaronder twee kopjes, namelijk promoten en statistieken. Klik de link Promoten en voeg een call-to-action toe met een URL. Kies vervolgens je doelgroep (kijk dus goed naar je statistieken), budget en de duur van deze promotie. Let wel op dat als je eenmaal op Promotie geklikt heb, dat je de post niet meer kan veranderen tenzij hij is verlopen. Wees dus bewust van wat je promoot anders is het zonde van het geld.
Hoe verander ik mijn Instagram profiel naar een zakelijk account
- Op je Instagram account, klik je op de instellingen icoon. Daar zal een link verschijnen “Overstappen op bedrijfsprofiel”. Staat dit er niet, dan zal je nog even moeten wachten. Instagram heeft het nog niet voor iedereen toegankelijk gemaakt.
- Er zal eerst gevraagd worden om een koppeling te maken met je Facebook-pagina. Je naam zal verschijnen maar dit is dus gelinkt aan de pagina van je bedrijf of blog. Heb je er meerdere? Dan moet je kiezen want je kan maar met één Facebook-pagina de koppeling maken.
- Wanneer je de pagina gekoppeld heb, zal er gevraagd worden naar je contactgegevens. In eerste instantie worden de gegevens gepakt van je Facebook-pagina, echter kan je deze wijzigen.
- Als alle stappen doorlopen zijn, zal er een statistiek icoontje verschijnen naast de instellingen icoon.
Filter reacties op Instagram
Instagram komt binnenkort met de mogelijkheid om reacties automatisch te laten filteren. Veel celebrities maken van deze functie al gebruik. Je zal uiteindelijk de mogelijkheid krijgen om een lijst van woorden toe te voegen die niet in een reactie mogen voorkomen (zoals scheldwoorden bijvoorbeeld), gebeurd dat wel, dan zal de reactie niet verschijnen. Je kan dus een filter instellen dat deze reacties geblokkeerd worden maar je kan straks ook kiezen of er überhaupt wel een reactie achtergelaten mag worden. Ik denk dat veel bloggers deze functie zullen verwelkomen.