Nog heel even en er komt een nieuwe versie van WordPress uit, namelijk versie 4.7. Dit gaat gepaard met een nieuw WordPress thema genaamd Twenty Seventeen.
Ik heb de beta versie getest in combinatie met Twenty Seventeen en ik merk dat er een aantal veranderingen zijn waar je misschien wel aan zou moeten wennen. Zowel het thema als WordPress 4.7 worden officieel uitgebracht op 6 december dus zie het als een verlaat Sinterklaas cadeautje.
Na aanleiding van mijn vorige blog Hou WordPress up-to-date leek het mij leuk om aan te geven wat de veranderingen dan precies zijn zodat je ongeveer weet wat je kan verwachten.
WordPress 4.7
Heb je net nog geupdate naar versie 4.6 en dan komt er weer een nieuwe versie?! Ja dat klopt! Er stonden namelijk een aantal aanpassingen op de planning die niet haalbaar waren voor de release en daarom doorgeschoven werden. Daarnaast komt WordPress altijd tegen het eind van het jaar met een nieuwe update, dit omdat het gepaard gaat met het uitbrengen van het officiële WordPress thema.
Een aantal grote wijzigingen in WordPress zijn:
Visuele Editor
De visuele editor is enigzins veranderd. Het is de vraag of er nog meer veranderingen aankomen, maar voor zover ik weet zijn deze drie dingen anders:
- De dropdown waarmee je de kopjes (headings) kan regelen staat nu bovenaan.
- De knop om tekst uit te lijnen is verwijderd.
- De knop om tekst te onderstrepen is verwijderd.
Geen grote veranderingen voor mij maar misschien wel voor jou.
De twee knoppen die verwijderd zijn vallen onder het mom van “bad-practice abilities”, oftewel dit hoort niet. Het onderstrepen van tekst zorgt voor onduidelijkheid omdat men denkt dat dit een link is (linkjes zijn normaliter onderstreept).
De knop om tekst uit te lijnen is verwijderd omdat het niet in alle browsers er hetzelfde uitziet en het maakt teksten vaak onleesbaar. Het is juist makkelijker te lezen wanneer alle tekst links is uitgelijnd doordat de ‘flow’ erin blijft en je niet continu witte ruimtes tussen de woorden ziet, vooral voor mensen die slechtziend zijn.
En ook al zou je de tekst willen uitlijnen, dan is dit altijd nog beter om het met CSS op te lossen en niet via de editor. Dit omdat er dan inline-CSS wordt toegevoegd waardoor je dit niet meer zo makkelijk kan wijzigen wanneer je een keer wilt veranderen.
Taal van gebruikers
Soms heb je een WordPress site met meerdere auteurs die niet allemaal dezelfde taal spreken. Met WordPress 4.7 kan je straks per gebruiker een taal selecteren. Hiervoor moet je wel diverse talen installeren zodat WordPress deze ook kan gebruiken.
PDF Thumbnail
Een PDF uploaden is nooit zo’n probleem geweest maar bij veel PDF’s ben je al snel het overzicht kwijt. Wanneer je een PDF upload dan zie je in het Media gedeelte alleen een bestandsicoon. Niet echt handig dus. Daar gaat verandering in komen en je PDF bestanden krijgen straks een thumbnail afbeelding zodat je naast de bestandsnaam, ook visueel kan zien waarover de PDF gaat.
Custom CSS
Bij veel thema’s is deze functie al geïmplementeerd en anderen gebruiken er een plugin voor, maar het is vanaf WordPress 4.7 mogelijk om via de Customizer, aangepaste CSS toe te voegen en deze wijzigingen gelijk te zien in het thema zelf.
Aan de ene kant super handig, aan de andere kant ben ik er persoonlijk, als webdeveloper, een beetje op tegen. Ik zie het gemak van deze toevoeging, alleen is er straks het risico dat er wijzigingen aan het thema worden gemaakt die invloed hebben op de look & feel van het design met als gevolg dat er iets niet goed meer werkt of er niet juist meer uitziet. Vooral wanneer men niet weet welke ID of CLASS gebruikt moet worden. Daarnaast is het bedoeld voor kleine aanpassingen, maar ik zie het al voor me dat men er een hoop CSS in propt waardoor het wederom de laadtijd beïnvloed. Ja, erg hé, die laadtijd. Haha! Ook teveel aan CSS zorgt ervoor dat de laadtijd kan vertragen. En teveel van iets is nooit goed, behalve geld. Dat zou soms wel fijn zijn. 😉
Overige veranderingen
Voor developers zijn er een hoop veranderingen (yay!) namelijk REST API endpoints welke super handig zijn bij het maken van thema’s, plugins en dashboard aanpassingen. De WP_Hook filter is aangepast, je kan grote hoeveelheden tegelijk wijzigen maar ook nieuwe functies implementeren (bulk edit), Post Type mogelijkheden voor pagina’s (voorheen alleen berichten) én nog veel meer. Ik ben dus zeker enthousiast over deze update!
WordPress Twenty Seventeen
Met versie 4.7 komt er ook een nieuw WordPress thema uit, namelijk Twenty Seventeen. Ondanks dat het thema niet geheel mijn smaak is, is het wel een thema geworden dat perfect is voor fotografen of bloggers. Het thema legt de nadruk op foto’s en de rest van het design is strak en minimalistisch gebleven en volledig in de stijl van de thema’s die we gewend zijn van WordPress zelf. Bekijk de demo versie van Twenty Seventeen.
Parallax scroll effect
WordPress probeert in te spelen op de huidige trends (alhoewel, huidig?). Het thema maakt namelijk gebruik van een parallax scroll effect op de homepagina. Dit is het effect waar afbeeldingen als achtergrond weergegeven worden en blijven staan tijdens het scrollen. De teksten zullen bij het scrollen dan ook over de afbeeldingen heen gaan.
Daarnaast heb je de mogelijkheid om op de homepagina meerdere gedeeltes met widgets te vullen, heb je een dark, light en custom kleuren versie, kan je snel en makkelijk een navigatiebalk mét diverse social media kanalen toevoegen, snel het logo wijzigen en nog veel meer. Ook kan je in plaats van afbeeldingen, video headers gaan gebruiken. In plaats van een statische afbeelding kan je dus een filmpje gebruiken om bijvoorbeeld een product aan te prijzen.
Social media menu
Je kan heel makkelijk een social media menu aanmaken met linkjes naar maar liefst 37 netwerken! Het leuke hieraan is dat je de URL moet toevoegen en dat het thema automatisch het juiste icoontje erbij zoekt. Wel is het zo dat je het alleen in de footer kan toevoegen (onderaan de pagina) maar daar is altijd een andere oplossing voor te vinden.
One Page thema
Je kan nu heel makkelijk én snel een One Page thema maken, dit betekend dat de frontpage verschillende secties bevat. Deze secties zijn feitelijk pagina’s die je wilt laten weergeven op de frontpage. Voor bedrijven is dit erg handig – je kan namelijk alle belangrijke informatie kwijt op de frontpage zodat bezoekers niet verder hoeven te zoeken.
Waarom ga ik het thema Twenty Seventeen niet gebruiken?
Tja… naast dat ik mijn eigen thema’s maak, ben ik niet zo’n fan van het parallax scroll effect. Het ziet er geweldig uit, echter wanneer de afbeeldingen over de volledige breedte van de website komen te staan zodat het scroll effect ook optimaal benut wordt, zal je héle grote afbeeldingen moeten gebruiken (denk aan minimaal 2000px breed). Een blog waarbij veel afbeeldingen gebruikt worden zal enorm gaan vertragen en de laadtijd verhogen, vooral omdat niet iedereen de afbeeldingen optimaliseert.
Hetzelfde geld voor het gebruiken van de video headers, veel mensen zijn niet op de hoogte van wat deze (leuke) extra’s kunnen betekenen voor de laadtijd van een website. Verkeerd gebruik met als gevolg een lange laadtijd, zorgt er vaak voor dat bezoekers afhaken. Niemand wacht toch meer dan een paar seconden voordat een pagina volledig geladen is? Of wel?
Tevens was het scroll effect vorig jaar en begin dit jaar, reuze populair. Het werd in vrijwel ieder thema toegepast en nu heb ik het al zo veel gezien, dat het niet bijzonder meer is (voor mij). Ik heb nu erg het gevoel dat ze een beetje achterlopen op deze trend en had gehoopt dat ze met iets vernieuwends zouden komen. En misschien ben ik erg perfectionistisch, maar wanneer de aandacht ligt op het visuele aspect van een thema dan moeten de foto’s ook visueel sterk én Pinterest/Instagram waardig zijn anders leidt het alleen maar af van de tekst.
Ik mis overigens ook een beetje het “wow” effect. Twenty Sixteen vond ik er erg strak en mooi uitzien, maar bij deze demo versie mis ik iets. De typografie oogt ook een tikkeltje saai en zou enorm verbeterd kunnen worden.
Ik heb natuurlijk de demo versie getest en deze is nog verre van af, misschien dat het op 6 december er heel anders uit gaat zien. Wie weet? Voor nu is mijn advies (als de demo site de uiteindelijke versie is): je kan het thema gewoon gebruiken natuurlijk, maar wees je ervan bewust dat je de afbeeldingen optimaliseert voor gebruik op het web en houd je laadtijd goed in de gaten door het uitvoeren van een Website Speed Test.
Moet ik updaten naar WordPress versie 4.7?
WordPress 4.7 komt uit op 6 december en naast bovenstaande aanpassingen, zullen er ook een aantal veiligheidsupdates tussen zitten. Ondanks dat ik een tikkeltje negatief ben over een aantal wijzigingen is het wél raadzaam om de update te doen en gebruik te gaan maken van alle nieuwe functies. Kort gezegd: ja, doe de update.