Al een hele tijd had ik het idee om een artikel te schrijven over handlettering, maar ik vond dat ik er eerst een stuk beter in moest worden voordat ik mijn ervaringen mocht delen. Onzin natuurlijk want als ik er over nadenk, dan is het juist ook handig om mijn ‘struggles’ kenbaar te maken. Helemaal als je, net zoals ik, een beginner bent.
Ik kwam in aanraking met handlettering een paar jaar terug. Hoe weet ik niet meer precies, ik vermoed door Marloes de Vries en vond het helemaal geweldig. Ik probeerde het thuis ook te oefenen maar de hulpmiddelen waren toen nog niet zo beschikbaar als nu. Dus schreef ik mij in voor de workshop van Marloes (aanrader!) en ging thuis verder met oefenen. Alleen door andere prioriteiten kon ik dit niet consequent bijhouden. De afgelopen twee jaar heb ik dus periodes gehad dat ik helemaal verslaafd was aan handlettering maar ook veel momenten gehad dat mijn focus ergens anders lag. Momenteel vind ik mijn creaties nog niet perfect maar ik probeer het de laatste tijd los te laten. Door dagelijks te oefenen, al is het maar een uurtje, begin ik het eindelijk beter onder de knie te krijgen en lukt het steeds beter.
Ik heb nu bijna een jaar een maandelijks abonnement op Scrawlrbox en daardoor dus een hoop spulletjes ontvangen die ook voor handlettering gebruikt kunnen worden. Het idee om er een blogpost aan te wijden stond al langer op te planning, maar wederom begon ik te twijfelen. Ik kan nog niet super goed handletteren, maar screw it, ik ga het toch doen. Dus hierbij een Handlettering blogpost!
Wat is handlettering?
Handlettering is het tekenen van letters. Er zijn geen specifieke regels, wel zijn er handvaten om de letters nét wat mooier te maken. Het is de kunst om leuke en unieke creaties te maken waarbij alles mag en je vooral op gevoel werkt. Je gebruikt hiervoor de traditionele middelen zoals papier, potlood en een pen. De pennen kunnen variëren van fineliners, kalligrafiepennen, stiften en brushpennen, maar ook worden er weleens kwasten gebruikt.
Wat heb je nodig?
Open je pennenlade en pak er maar iets uit want je kan werkelijk alles gebruiken voor handlettering. Ja, zelfs balpennen! Ga aan de slag met potlood en papier en traceer de letters vervolgens met een pen. Zo simpel is het! Je hoeft niet perse materiaal aan te kopen, je kan daar mee wachten totdat je bereid bent om geld te investeren.
Voor mijn grafisch werk heb ik heel wat spulletjes aangeschaft voor o.a. het sketchen van logo’s en wireframes, maar die ik nu ook voor handlettering gebruik. In deze lijst komen dan ook spulletjes voor die je niet perse nodig hebt, maar die wel heel handig kunnen zijn.
Video
Ik wilde graag dat jullie de pennen goed konden beoordelen en heb daarom een kort filmpje ervan gemaakt. Zoals onderaan de video staat – dit is mijn allereerste filmpje die ik volledig zelf heb gemaakt en ge-edit. Ik heb hier dus 0,0 ervaring mee maar hoop dat het toch goed gelukt is om de pennen goed weer te laten geven. Tips zijn altijd welkom! Dit is overigens al mijn 4e filmpje wat ik had opgenomen, zo lastig vond ik het. Wel leuk om te doen overigens!!! Anyway, wil je weten hoe de pennen er in het ‘echt’ uitzien, kijk dat eventjes mijn filmpje.
Papier
Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Schaf dus niet al te dure materialen aan waarvan je in het begin veel zal weggooien. Daarnaast is het zonde voor het milieu. Papier is prijzig, vooral wanneer je redelijk dik papier zoekt dat niet doordrukt.
[tipbox]
Tip
Wanneer een pen ‘bleed’ betekent dit dat de pen doordrukt op het papier. Bij een ‘smudge’ is het zo dat de lijn niet superstrak meer is maar dat er kleine karteltjes te zien zijn, dus dat de inkt zich op het papier aan het verspreiden is. Ik kon niet echt een juiste vertaling hiervan vinden, dus daarom maar mijn eigen omschrijving, haha. 🙂
[/tipbox]
Traceerpapier / goedkoop kopieerpapier
Als je net zoals ik ben en het gevoel hebt dat 1 mislukte creatie het hele notitieboekje verpest, begin dan gewoon op goedkoop papier. Geloof mij, ik heb al een aantal notitieboekjes voor mijn gevoel verpest en dat is zonde. Zo begin ik gewoon met normaal kopieerpapier waarop ik begin te schetsen. Zit er iets tussen wat ik mooi vind, dan kan ik dit eventueel traceren met traceerpapier. Dit werkt erg fijn, want zo kan ik bijvoorbeeld bepaalde letters die wél goed gelukt zijn opnieuw traceren. Als je begint met goedkoop papier dan is het niet zo erg als het een keertje mislukt. Je gooit dan liever een velletje kopieerpapier weg dan dat jouw luxe boekje vol staat met creaties die je eigenlijk niet zo mooi vindt. Je hebt namelijk al snel de neiging om iets perfect te willen doen op duur papier of in een notitieboek.
Ook een voordeel van traceerpapier: je kan letters of andere creaties die je vindt op internet uitprinten en deze vervolgens traceren zodat je de handelingen sneller onder de knie krijgt.
- Simpel print/kopieerpapier – kijk eventjes bij de Action voor leuke aanbiedingen. Wil je milieubewust te werk gaan dan bestaat er ook gerecycled papier, echter is dit wel een stuk duurder.
- Daler Rowney Tracing Paper A4
- Wil je overigens met markers werken (zoals Copics, Winsor & Newton) dan heb je ook speciaal marker papier. Dit werkt dan een stuk fijner en de markers zullen niet doordrukken.
Dotted papier
Ik probeer logo’s de laatste tijd uit te werken op papier zodat ik de algehele stijl al in mijn hoofd heb voordat ik achter de computer aan de slag ga. Daarbij maak ik gebruik van baselines en richtlijnen die ik met een liniaal heb getekend. Echter is dit tijdrovend proces en een puntraster papier (dotted papier) bespaart mij tijd én ik kan de lijnen van de letters alsnog mooi recht krijgen. De punten zijn namelijk een stuk minder opdringerig dan grids gemaakt van lijnen (gelinieerd papier). Mijn favoriet is toch wel het Rhodia Dotpad – fijn, glad papier dat lekker schrijft, niet te duur is, veel pagina’s bevat en waarbij de kleine puntjes niet te overheersend zijn weergegeven.
- Rhodia Dotpad
- Leuchtturm1917 Notebook (dotted versie)
Notitieboek
Zelf ben ik enorm fan van Leuchtturm1917 notitieboeken en heb ik er nu 4 in de kast staan. Papier is stevig, drukt niet snel door, je kan er fijn op schrijven, je hebt paginanummers, de mogelijkheid tot het maken van een inhoudsopgave en nog wat andere extra’s. Deze notitieboekjes zijn dus niet alleen perfect voor handlettering, maar ook bijvoorbeeld voor Bullet Journals zoals Sabine Metz ze gebruikt. Je hebt de boekjes gelinieerd, blanco en dotted.
- Leuchtturm1917 Notebook (deze variant heb ik)
- Leuchtturm1917 Sketchbooks
- Moleskine Sketchbooks
Waterverf papier / stevig papier
Wil je graag met waterverf werken, markers of brushpennen en wil je dat dit niet het papier kreukelt of doordrukt, dan heb je stevig en dik papier nodig. Bepaalde brushpennen drukken namelijk door waardoor je geen strakke lijnen krijgt. Voor markers is er speciaal Marker Papier
- Canson XL marker A4
- Daler Rowney Markerblok A4 (favoriet)
Bristol Papier A4
Papier wat erg fijn werkt voor diverse soorten media is Bristol papier. Je kan dit dus gebruiken voor waterverf, markers, (kleur)potlood en dus ook voor handlettering. Het papier is super glad, stevig en een mooie kleur wit. Je hebt dit van verschillende merken zoals Canson, Daler Rowney, Strathmore, etc. Ik heb deze drie merken geprobeerd en heb er niet echt een verschil in kwaliteit in kunnen ontdekken. Dus het maakt niet zo veel uit van welk merk je dit soort papier aanschaft.
Pennen
Sakura Micron pennen
Populair bij de webdesigners onder ons, maar nu ook veelgebruikt in handlettering. Microns zijn mijn all-time favoriete pennen. Ze drukken niet door, zijn betaalbaar, kunnen langdurig gebruikt worden (mits je de dop er altijd goed op doet) en het allerbelangrijkst: consistent. Het maakt niet uit hoe je de pen vasthoud en gebruikt, je zal een consistente lijn krijgen. De inkt is donker en op geen enkele manier doorzichtig. Beter dan dit is er niet. Sakura is overigens een heel goed merk en je zal zien dat deze naam nog vaker voorbij komt.
Ik raad aan om te beginnen met een set van 6 pennen zodat je variatie hebt. Wil je liever eerst proberen dan kan je ze ook los kopen, begin dan bij de 0.5mm versie.
Uni-ball Signo Pastel Gel Pen
Wil je jouw letters versieren met bijvoorbeeld puntjes, sterren, lijntjes of iets anders? De Uni-ball Signo Gel pennen zijn daar perfect voor. Ik heb de witte variant. Niet iedere gel pen kan goed dekken waardoor je meerdere keren over de lijn, punt of ster moet gaan. Met deze Uni-ball Signo Gel pen heb ik daar geen last van.
[tipbox]
Tip
Het punt met druk leggen op de pen is dat dit varieert en afhankelijk is van het soort pen wat je gebruikt. Niet iedere pen is hetzelfde. De tip (nib) is vaak gemaakt van verschillend materiaal, sommige zijn van velt, synthetisch of nylon gemaakt waardoor iedere pen uniek is. Deze materialen hebben invloed op de gevoeligheid en duurzaamheid van de brush tip. De zachtere vereisen een lichte druk en de harde tip een hardere (logisch!) om een dikkere lijn te krijgen. Als je veel oefent dan zal je steeds makkelijker de juiste hoeveelheid druk op de pen zetten.
[/tipbox]
Brushpennen
Tombow Dual Brush ABT
Dé brushpen die vrijwel iedereen heeft met aan de ene kant een brush en aan de andere kant een stift. Perfect dus voor het schrijven van brushletters, maar ook grote vlakken in te kleuren. Deze pen is in 96 kleuren beschikbaar en de hele set is vrij prijzig, maar zeker een investering waard. Ik heb alleen de zwarte Dual Brush en ik moet eerlijk toegeven dat de brush lastig is om mee te werken, vooral voor een beginner zoals ik. Hij is namelijk vrij groot waardoor je goed op moet letten dat je niet teveel druk op de pen zet want dan krijg je hele dikke lijnen (tenzij je dat wilt en mooi vindt natuurlijk). De brush tip is zeer flexibel en geeft veel kleur af, je hoeft dus ook niet hard te duwen.
De Lyra Aqua Brush Duo is echt een exacte dupe van Tombow. Je kan ze alleen niet verkrijgen in Nederland, ze zaten dan ook in een Scrawlrbox editie.
Akashiya Sai Watercolor Brush Pens
Deze set had ik gekocht toen ik graag waterverf wilde leren, echter kwam ik er later achter dat ze ook perfect zijn voor handlettering. Deze 20 waterverf brushpennen van Akashiya Sai zijn te gebruiken als waterverf door ze in water te dippen maar ook gewoon als brushpennen. Het is de perfecte on-the-go oplossing of gewoon een handige manier om de waterverf-look te krijgen zonder gedoe. Ik had deze ook verwerkt in het filmpje maar het waterverf effect kwam niet goed naar voren. Mocht je hier toch nog een filmpje van willen zien dan kan ik deze delen op Instagram (bijvoorbeeld). Let me know!
Kuretake Zig Cartoonist Brush Pen No. 22
Deze pen zat in een Scrawlrbox en is niet goed verkrijgbaar in Nederland. Natuurlijk zijn er alternatieve merken vandaar dat ik hem ook laat zien in het filmpje én hier in het blogartikel. De brush van deze pen bestaat uit een zachte nylon brush tip waardoor je hele dikke maar ook dunne lijnen kan maken. De inkt kan je onder controle houden omdat je regelmatig in het handvat moet knijpen om de inkt te laten vloeien. Is de brush droog dan kan je ook mooie, harde brush effecten maken. De inkt is hervulbaar.
Talens Ecoline Brush Pen
Iedereen kent het merk Ecoline wel, je zal er vast en zeker wel een keer in aanraking mee zijn gekomen. Met Ecoline uit een potje kan de je de dichtheid van de kleur nog bepalen, dat is bij deze pennen niet. De kleuren van deze Ecoline Brush Pennen zijn overigens wel prachtig, de pen schrijft lekker, ligt goed in de hand en de brush tip is van redelijke kwaliteit. Ook zijn de pennen niet heel erg duur, zo heb je al een set van 10 stuks voor zo’n €16. Met de speciale Brush Pen blender kan je de kleuren mengen en daardoor leuke kleurnuances maken.
Itoya CL-10 Doubleheader Calligraphy Pen
Heb je ervaring met een kalligrafie? Nee? Skip deze pen dan. Ik vind hem persoonlijk niet fijn schrijven, de punt is veels te hard en daardoor erg lastig om mooie letters te maken. Ik weet dat er een speciale manier is om met deze pen te schrijven, alleen die heb ik nog niet onder de knie. Wanneer je deze pen aanschaft zal je dus flink moeten oefenen en proberen de techniek van kalligrafie aan te leren. Dan zou deze kalligrafie pen daar ideaal voor zijn.
Overig
Crayola Supertips – Crayola’s zijn goedkoop en beschikbaar in veel kleuren. Ideaal om mee te beginnen al vragen ze wel een bepaalde learning-curve. Ik vind het nog vrij lastig om mooi van dunne lijnen naar wat dikker te gaan, al kan je ze ook goed gebruiken voor het inkleuren van letters. 😉 Crayola’s zijn op basis van water en wat ik veel zie op Instagram is dat de kleuren op plastic gemengd worden en daarna op het papier gedrukt worden voor een waterverf-achtige achtergrond. Wil je meer weten over het gebruiken van Crayola’s, bekijk dan zeker deze website Crayligraphy.
Tombow Fudenosuke Brush Pen – deze wordt naast de Tombow Dual Brush pen en Pentel Fude Touch Sign Pen aangeraden om mee te beginnen. Ik heb deze nog niet in mijn bezit maar ben wel van plan om hem nog een keer aan te schaffen, al heb ik voorlopig genoeg materiaal. 😉 De brush tip ziet er ongeveer hetzelfde uit als van de Pentel Touch dus het is een soortgelijke pen. Als je dus al een Pentel Touch in je bezit hebt dan heb je de Fudenosuke niet echt nodig.
Vulpotlood (diverse merken)
Voorheen gebruikte ik normale potloden maar sinds ik een aantal vulpotloden in diverse Scrawlrboxen ontving, vind ik deze toch een stuk fijner werken. Een vulpotlood is vaak wat zwaarder, ligt daardoor net wat beter in je hand en je kan de punt zo groot maken als je wilt. Een potlood en gum is voor handlettering wel iets wat je nodig hebt zodat je van te voren kan schetsen, voordat je de handlettering definitief maakt met een pen.
Pentel Arts Aquash Water Brush
Wil jij graag werken met waterverf of zelfs met gouache? Dan kan dat met een Water Brush, dit is een brush met een handvat wat gevuld kan worden met water. Ideaal dus voor onderweg. Deze Pentel Arts Aquash Water Brush vind ik persoonlijk erg fijn werken en koop je een set dan heb je gelijk 3 verschillende brush diktes. Op eBay kan je ook namaak Water Brushes vinden waarvan de brush snel verslijt maar perfect zijn om mee te oefenen.
[tipbox]
Tip
Alcohol based vs. water based – Veel brushpennen zijn op basis van alcohol gemaakt waardoor je de kleuren makkelijk kan mengen of overlappen voor leuke effecten. Sommige brushpennen kan je zelf mengen met water zodat je mooie gradient effecten kan maken. Op alcohol basis drukken ze wel snel door het papier dus daarom heb je dikker papier nodig.
Markers op waterbasis zijn niet geschikt om te mengen maar zullen minder snel door het papier heen gaan. Wel is het weer zo dat als je te vaak over hetzelfde gebied gaat dat het papier kan gaan beschadigen.
[/tipbox]
Boeken
- Handlettering Doe Je Zo – Karin Luttenberg – €14.99 *
- Handlettering doe je zo! is geschreven en geïllustreerd door Karin Luttenberg. Ze heeft een instagram paper_fuel waar je haar mooie creaties kan bewonderen. Ze heeft onder andere met deze creaties in de Flow en VT Wonen gestaan. Dit boek is zeker een aanrader! Binnenkort komt er ook een werkboek op de markt waarbij je rechtstreeks in het boek zelf kan oefenen. [edit]Dit boek is nu ook te verkrijgen! Wil je dus nog meer voorbeelden en oefenmogelijkheden, dan is dit werkboek ook een aanrader. [/edit]
- Creatief Handletteren en meer – Gabri Joy Kirkendall – €14,99 *
- Dit boek is vertaald vanuit het Engels en is geschreven door 4 verschillende auteurs. Iedere auteur heeft een aantal pagina’s waarop ze over hun specialiteiten vertellen. Hierdoor kan men in herhaling vallen en blijft belangrijke informatie achterwege of wordt er niet verder op ingegaan, dus het boek blijft een beetje oppervlakkig. Het boek bevat oefenpagina’s, leuke voorbeelden en oefeningen.
- Hand-Lettering Ledger – Mary Kate McDevitt – €13,83 *
- Ik heb een cursus handlettering bij Marloes de Vries gevolgd en daar lag dit boek op de tafel. Leuk om door te bladeren, inspiratie op te doen en mee te oefenen, wel weinig diepgang. Wil je een indruk van het boek? Bekijk dan dit filmpje.
- In Progress – Jessica Hische – €19,11 *
- Jessica Hische is een inspiratie voor mij en toen dit boek uitkwam, heb ik het dan ook gelijk gekocht. Sindsdien behoort het tot één van mijn favoriete aankopen ooit. Geweldig boek, veel informatie en voorbeelden, goede uitleg en enorm mooi vormgegeven. Het boek is niet specifiek gericht op handlettering, maar meer het proces van een getekende creatie naar een gedigitaliseerde versie en alles wat daarbij komt kijken. Men gaat in op waarom ze voor bepaalde lettervormen, kleuren, stijl en vormgeving gekozen hebben, wat voor invloed bepaalde lettervormen hebben qua emoties én nog zoveel meer. Ik denk wel dat dit boek meer gericht is op grafische vormgevers die geïnteresseerd zijn in het creëren van posters, logo’s, merkelementen, etc. Misschien leuk als ik hier een uitgebreide review van plaats?
Winactie! Winactie! Winactie!
Het leek mij leuk om een winactie aan deze blogpost te koppelen en heb daarom gevraagd of PenStore enkele producten wilde sponsoren. Zij reageerde hier erg positief op en het pakketje is dan ook super tof geworden. Ik heb het zelf aangevuld met enkele andere producten, zoals een Waterverf setje die ik persoonlijk ook gebruik, een waterbrush, een witte gelly rol pen én het boek “Handlettering Doe Je Zo”.
Wil jij meedoen aan deze leuke winactie? Doe dan de volgende stappen:
- Laat een comment (geen gedichtje!) achter waarom jij dit pakketje graag zou willen winnen. Gebruik een geldig emailadres zodat ik jou op de hoogte kan stellen mocht jij de winnaar zijn.
- Volg mij op Bloglovin.
- Optioneel: Tweet dit bericht: [Tweet “Ik wil graag het super toffe Handlettering pakketje winnen op Deliciae Design.”]
- Optioneel: Ik heb ook een leuke Facebook pagina. *hint*
- De winnaar maak ik bekend op donderdag 15 december.
Nou, ik hoop dat deze blogpost een beetje interessant is/was. Hij is een beetje lang geworden maar dat ging niet anders en wilde het eigenlijk ook niet opsplitsen, dus dan maar zo. Ik vond het enorm leuk om te doen, ook al ben ik niet zo goed in handlettering of videos maken, haha. Ik hoop ook dat jullie de winactie kunnen waarderen, ik vind het wel een enorm toffe prijs geworden en wil bij deze PenStore ook bedanken voor het sponsoren van een aantal spulletjes.
Doe jij al aan handlettering? Of wil je deze leuke prijs winnen zodat je gelijk goed kan gaan oefenen? 😉
* Dit artikel bevat affiliate links. Ik ontvang een kleine vergoeding wanneer je het product middels mijn link koopt. Lees mijn disclaimer voor meer informatie. De producten voor de winactie zijn grotendeels gesponsord door PenStore en een aantal producten zijn persoonlijk aangekocht. Ik word niet betaald voor het schrijven van deze blogpost.
Update:
*tromgeroffel*
De winnaar van dit leuke pakketje is: Inge! Je ontvangt van mij zo een mailtje waarin ik vraag naar jouw gegevens.
Bedankt iedereen voor het meedoen! Ik vond het enorm leuk om dit te organiseren in combinatie met deze blogpost. Misschien dat ik in de toekomst weer zoiets opzet. Wie weet! 😉