Yoast SEO – wie kent deze plugin niet? Iedereen die WordPress gebruikt heeft er weleens over gehoord en ik schat dat 9 van de 10 mensen deze plugin ook gebruiken. Hij staat vaak bovenaan het lijstje van meest gebruikte plugins of dé plugins die je moet hebben, zo ook bij mijn blogartikel 30 plugins om de productiviteit en plezier in het bloggen te verhogen. Echter ben ik enkele weken overgestapt naar een andere SEO plugin en zie ik mijzelf niet meer terug gaan naar Yoast. Waarom?
Niet tevreden met de richting die Yoast neemt
Sinds de laatste paar updates merkte ik beduidend verschil in de werking van de plugin, was ik totaal niet tevreden over de gebruikerservaring én begon ik mij te irriteren aan bepaalde meldingen. Om even een opsomming te geven:
- Dat je een melding krijgt dat je de plugin moet updaten, dit vervolgens ook doet én dat je dan bovenaan nógmaals de melding krijgt dat je geupdate hebt en wat er veranderd is. Deze melding moet je ook nog eens weg klikken anders blijft hij gewoon altijd aan staan. Ik vind gebruikerservaring belangrijk, extra (storende) meldingen vind ik dan enorm vervelend en ik wil mijn Dashboard zo ‘schoon’ mogelijk houden zonder dat ik eerst alles weg moet klikken. Ik kan er niet tegen dat plugins zoveel invloed hebben op je dashboard middels onnozele meldingen, maar het leid mij wel af van datgene dat ik wil gaan doen.
- Dat je vervolgens notificaties krijgt en deze weergegeven zijn in een oranje cirkel waardoor ik denk dat het een belangrijke melding is, maar nee, het is gewoon pure onzin. Wel enorm storend als ik een oranje cirkel zie omdat dit geassocieerd wordt met updates.
- De gebruikerservaring is bagger. Ik kan het niet anders verwoorden. De manier waarop je de SEO gegevens moet invullen vind ik enorm omslachtig (al was dit bij de laatste update iets beter) maar alsnog vond ik het niet fijn werken. Daarnaast werkte de bolletjes niet altijd goed, was de ‘readability’ niet optimaal voor Nederlandse websites en waren er een aantal functies waarover ik mijn twijfels had of ze nu echt iets deden.
- De branding van Yoast, zoals de illustraties, is werkelijk op ELKE pagina te zien. Ik snap dat je het wilt doorvoeren maar het was nu heel extreem. Ik hou van plugins zonder al te veel poespas, die gewoon hun werk doen en niet allerlei tierelantijntjes toevoegen die alleen maar afleiden. Less is more, people.
- De advertenties. Ik snap dat de plugin gratis is en dat ze de kosten enigzins moeten terugverdienen, maar dat er nu plugins bestaan om de advertenties te verbergen zegt eigenlijk al genoeg.
- Ik gebruikte misschien 10% van de plugin, de overige functies waren niet aan mij besteed.
Kortom, ik was niet tevreden over de werking van de plugin maar omdat ik geen zin had om te veranderen bleef ik Yoast toch maar gebruiken. Totdat ik er echt genoeg van had.
Misschien dat mijn redenen kinderachtig zijn, maar als iets je begint te irriteren dan kan je beter op zoek gaan naar een oplossing. Daarnaast heb ik sterk het vermoeden dat ze de premium versie willen aanprijzen en daardoor de gratis versie zo ‘verpesten’ zodat mensen eerder geneigd zijn om deze aan te schaffen. En dat is nou net iets waar ik helemaal niet van hou.
Focus niet op de groene bolletjes
Nu we het toch even hebben over Yoast en de befaamde bolletjes die groen moeten kleuren voor optimaal SEO toepassing – Yoast is een hulpmiddel. Dat alle bolletjes groen kleuren betekent niet perse dat je site hoog scoort in zoekmachines en het betekent vooral niet dat je goed bent in SEO. Je content is altijd nóg belangrijker dan het groen kleuren van alle bolletjes. Je kan alsnog alles groen hebben met een blog waar een hoop onzin in staat. Dat alles groen is betekent dat je de technieken van Yoast goed onder de knie hebt.
SEO gaat zoveel verder dan dit en het is jammer dat Yoast de plugin zo promoot dat als alles groen kleurt, je goed bezig bent zonder dat je eigenlijk weet wat je aan het doen bent én waarom je dat doet. Als je deze twee vragen continu blijft stellen (wat en waarom) dan leer je zoveel meer over SEO dan het verkrijgen van groene bolletjes. Ik kan je garanderen dat als je bij veel bloggers deze plugin weg haalt ze de SEO praktijken niet (goed) meer weten. Wees niet afhankelijk van een dergelijke plugin, zie het altijd als een hulpmiddel en probeer je te verdiepen in waarom de plugin bepaalde punten van je verwacht.
En dat is vooral mijn punt met Yoast – hij begon vóór mij te denken. De plugin kreeg onnodige functies die ik niet wilde gebruiken en hij ging bepalen hoe ik mijn werk moe(s)t doen. En daar wil ik toch zelf de controle over hebben.
Door alle extra toevoegingen was ik niet langer de doelgroep van Yoast:
- Ik hou van eenvoud.
- Ik wil een plugin dat de technische SEO instellingen regelt maar de controle over de inhoud aan mij toevertrouwt.
- Ik wil een plugin dat op de achtergrond aanwezig is, geen meldingen weergeeft en mij niet continu afleid.
- Ik wil een plugin dat niet voor mij denkt.
SEO Framework is mijn SEO plugin geworden
Ik gebruik nu enkele weken SEO Framework en ik ben er echt heel tevreden over. Simpel in gebruik, alle instellingen zijn netjes en duidelijk weergegeven op 1 pagina, er is een duidelijke interface, geen storende meldingen, prettige support en ik scoor net zo goed in de zoekmachines. Misschien zelfs wel beter maar dat is na enkele weken nog lastig te beoordelen. En voor degene die graag in kleuren ziet of je de juiste SEO technieken hebt toegepast, ja die zijn er ook.
Naar aanleiding van dit artikel op Roots ben ik overgestapt en ik kan zeggen dat ik zeer tevreden ben. Ik zie mijzelf dus niet meer terug gaan naar het gebruiken van Yoast.
Hoe stap ik over naar SEO Framework?
- Installeer en activeer SEO Framework.
- Installeer en activeer SEO Data Transporter plugin.
- Ga naar de instellingen van SEO Data Transporter en kies voor deze instellingen:
- WP SEO -> Genesis (je gaat dus van WP SEO, dit is de oude naam van Yoast, naar Genesis). Genesis hanteert dezelfde technieken als SEO Framework.
- Verwijder Yoast SEO.
- Wil je extra controle over je XLM sitemaps? Dat is het bestand wat geïndexeerd wordt door Google. Installeer en activeer Google XLM Sitemaps.
- Ga naar SEO in de rechterzijbalk en controleer daar je voorkeuren en instellingen.
Andere plugins die ook goed zijn: All in one SEO. Je kan overstappen middels de SEO Data Transporter plugin.